Wednesday, January 30, 2019

Către un zeu necunoscut


Autor: John Steinbeck
Titlu original: To a God Unknown


Nu tot ce este bun este în totalitate bun și nu tot ce este rău este în totalitate rău. Acesta este sentimentul pe care mi l-a lăsat această carte încărcată de simboluri și descrieri care m-au acaparat cu totul în poveste.

Nu-i nici un blestemat de pas între dispreț și iubire.

Joseph Wayne, mânat de o dorință sălbatică de a avea pământul lui, merge la tatăl său pentru a-și spune of-ul. Părintele vede focul care arde în Joseph dincolo de cuvintele acestuia, așa că îi binecuvântează plecarea.
Ajuns în California, acesta își așează gospodăria în valea Nuestra Senora. Acum că este proprietar, pe Joseph îl încearcă un amestec de sentimente: dor de casă, singurătate, dorința nestăvilită de a pune stăpânire pe pământ, dar și presimțiri sumbre.
La scurt timp după plecarea din casa părintească acesta primește o scrisoare de la frații săi în care este anunțat că tatăl lor a murit, însă această veste nu îl întristează deloc pe Joseph, deoarece el își simte tatăl mai aproape ca oricând – întrupat în stejarul lângă care și-a construit casa.
Pământul înflorește sub stăpânirea lui Joseph care pare să îi simtă pulsul și proprietatea crește considerabil când i se alătură și frații săi. Singurele îngrijorări care se strecoară în mintea lui Joseph sunt cele legate de secetă – locuitorii povestindu-i că seceta omoară tot, iar venirea ploilor după perioadele de secetă este sărbătorită cu petreceri necuviincioase, considerate de către preot păgâne.

Dealurile erau albe ca cenușa. Oamenii s-au bucurat când a venit ploaia. Nu puteau duce toată bucuria aceea, așa că au făcut lucruri urâte. Oamenii fac tot timpul lucruri urâte când sunt prea fericiți.

Tânărul proprietar încearcă să trateze aceste povești ca pe niște mituri, dar în sufletul lui știe că nu sunt doar atât.

Diavolul a avut în stăpânire ținutul acesta timp de mii de ani, pe când Hristos numai câțiva. Și, la fel cum se întâmplă cu o țară proaspăt cucerită, vechile obiceiuri dăinuie multă vreme, uneori în taină și uneori cu vagi modificări, pentru a fi în armonie cu regulile noii stăpâniri;.

Pământul îi vorbește, animalele îi vorbesc, pădurea îi vorbește, stejarul îi vorbește, iar Joseph se simte una cu ele. Dumnezeu este în toate și el este Dumnezeu.

Nu știu dacă s-au există bărbați în afara umanității, continuă Rama, ori dacă unii bărbați sunt atât de umani încât îi fac pe ceilalți să pară ireali. Poate că o mică divinitate viețuiește din când în când pe pământ...Îți spun, bărbatul ăsta nu e om, decât dacă e toți oamenii laolaltă.

Elizabeth, mireasa lui Joseph, simte imediat forța pădurii și misticismul locului, ezitând inițial să treacă hotarul, dar apoi vraja locului o va cuprinde cu totul.


Acesta este un spațiu între real și realul pur, neșovăielnic și nedeformat de sensuri. Aici sălășluiește un hotar. Ieri ne-am căsătorit, însă nu a existat nici o căsătorie. Aceasta este căsătoria noastră – de-a lungul trecătorii – intrând prin culoarul munților precum sămânța și ovulul ce devin una în zariștea sarcinii.

Din păcate după căsătorie încep și dezamăgirile, viața lui Joseph începe să se surpe, iar gândurile cele mai sumbre ale acestuia se împlinesc. Lumea în care m-a introdus autorul, este una misterioasă, cu întâmplări tulbăroare, lăsând în spate o mulțime de întrebări.
Cât este în stare să sacrifice un om pentru natură? Este capabil chiar să se autosacrifice?


No comments:

Post a Comment