Friday, January 11, 2019

Eleanor Oliphant se simte excelent


Autor: Gail Honeyman
Titlu original: Eleanor Oliphant is Completely Fine


Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt pentru a descrie această carte acesta ar fi: tulburătoare. Am citit intrigată, am citit zâmbind, dar cea mai mare parte am citit-o cu un nod în gât, urmând partea de final pe care am citit-o cu gura până la urechi. Eleanor este o tânără de 29 de ani, care aparent, are o viață cu totul și cu totul banală, dar gândurile profunde o dau de gol. Ea își duce existența singură, de pe-o zi pe alta, găsind plăcere doar în rutină și votcă.

Sunt zile în care mă simt atât de puțin conectată cu pamântul, încât firele care mă priponesc de planetă sunt diafane și subțiri. O pală de vânt mai puternică m-ar smulge de tot și m-ar ridica, apoi aș dispărea precum una dintre acele semințe dintr-o păpădie.

“Nu e corect să îți placă cineva doar pentru că e atrăgător, așa cum nu e drept să nu îți placă cineva din cauza unei diformități.”

Eleanor retrăiește în mod constant episodul incendiului, dintr-un trecut tumultos, care a lăsat-o cu cicatrice atât fizice, cât și emoționale.

“Am cicatrice în suflet, la fel de groase și care mă urâțesc, așa cum o fac și cele de pe fața mea. Știu că sunt acolo. Dar sper că a mai râmas un pic de țesut neatins, un petic prin care să iasă iubirea și să-și ia zborul. Sper..”


De la incident, aceasta a trăit la diverse familii până la 17 ani, când a fost mutată într-un apartament singură, fără nicio altă ființă din trecutul ei.

“De fapt, dacă e să mă gândesc îndeajuns de mult, cred că mi-aș scoate ochii ca să nu mai privesc, să nu mai văd tot timpul. Ce am văzut nu poate fi șters. Ce am făcut nu poate fi desfăcut.”

Influențată de Mami, Eleanor, se simtă ca un monstru, comunicarea dintre cele două fiind foarte greu de digerat. Sfaturile pe care Mami i le dă m-au îngrețoșat, m-au dezgustat și m-au înfiorat. Aceste sfaturi o împiedică pe Eleanor să își facă prieteni și să ducă o viață normală, trăind pe baza unor prejudecăți bolnave. Nu scapă niciun om nejudecat de Eleanor, aceasta ținându-i la foarte mare distanță, agățându-se de singurătate ca de aer.

“A meritat? Pentru ea? Oh, e loc pe celălalt obraz pentru încă un pic de suferință, nu-i așa? Întoarce și celălalt obraz pentru Mami, Eleanor, așa, fii o fată buna!”

“Doar am vrut să îți spun că ești o risipă inutilă de țesut uman.”

“După incendiu, am fost mereu atât de singură…Orice mamă e mult mai bună decât nicio mamă...

Totuși viața acesteia se schimbă când în viața ei apare Raymond, un coleg de muncă și bătrânelul Sammy pe care aceștia îl salvează după ce a căzut în stradă. Raymond nu scapă nici el de judecata aspră a Eleanorei, dar își face tot mai mult loc în viața ei. Ea vede în acesta un ajutor în a încerca lucruri noi pentru a-și duce la final proiectul – încercarea de a-l cuceri pe frumosul solist Jonnie L. Raymond îi deschide ochii cu privire la cât de importantă este socializarea și apropierea de oameni și o ajută să se integreze tot mai mult.

“Simțeam că viața se mișca foarte repede, agresându-mă într-un adevărat vârtej de posibilități.”

 Evenimentele la care aceștia participă, o determină pe Eleanor să își schimbe rutina și să aibă grijă de ea cu mici răsfățuri. Aceasta întâlnește oameni calzi care o fac să dărâme din zidurile create în jurul ei și începe să prindă viață încet încet. Este în continuare de o sinceritate usturătoare, dar viața ei merge în sus până când își dă seama de tot tot…și are un șoc.

…dar gândurile mele, pur și simplu, nu se lăsau înecate – întocmai unor cadavre urâte, umflate, continuau să plutească spre suprafață în toată urâțenia lor palidă, umplută cu gaze.

Dacă și cum va depăși Eleanor acest șoc vă las pe voi să aflați, eu pur și simplu am iubit-o pe Eleanor din tot sufletul. E atât de trist că deseori luăm totul de-a gata ca și cum viața tuturor oamenilor începe întocmai ca a noastră, cu aceleași posibilități și întâmplări…parcă nu dăm voie să îngăduim că sunt și vieți distruse de singurătate, educație precară, părinți bolnavi mintal care pur și simplu nu le fac copiilor cunoștință cu iubirea și cu emoțiile.

“În zilele noastre, singurătatea este noul cancer – un lucru rușinos, jenant, cu care ai de-a face într-un fel obscur. Un lucru de temut, incurabil, atât de îngrozitor, încât nici nu îndrăznești să-l menționezi; ceilalți oameni nu vor să audă cuvântul rostit cu voce tare, de teamă ca nu cumva să fie afectați și ei sau să provoace astfel soarta și o groază asemănătoare să se abată asupra lor.

Pasaj amuzant care mi-a plăcut în mod deosebit. :D

“Sub strălucirea portocalie a unui felinar, o vulpe bea o ceașcă de cafea. Nu o ținea între labele sale – după cum s-a stabilit, nu sunt nebună - , ci, mai degrabă, își lăsase capul în pământ și lipăia dintr-un pahar de la Starbucks. Simțind că o priveam, vulpea s-a uitat în sus și m-a țintuit cu o privire mândră.
Și ce? părea să spună. O ceașcă de cafea dimineața...mare lucru!

No comments:

Post a Comment